Dneska bych vám rada dala několik příkladů, jak uvést ryby do jídelníčku našich dětí.
Emma svoji první rybu ochutnala ve formě pomazánky v 7 měsících a od té doby už měla sardinky, makrelu, lososa, štiku, pstruha, krevety a chobotnice :). Jsem vždy nadšená když vidím, že jí můžu dát ochutnat něco nového. Je to pro nás obě velké dobrodružství. V létě ve Francii ji určitě budou čekat mušle, hlemýždi atd. Nemůžu se dočkat!
Jedna z nejlepších výhod u Baby Led Weaning je zásada nabízet dětem co nejširší výběr z různorodých jídel. Největší odměnou za mé snažení potom je, když Emminka začíná mlaskat a natahovat se po kusu italského syrového salámu nebo parmigiana :).
A jdeme na moje tipy...
Sardinková pomazánka
Tato pomazánka je jedna z prvních a nejoblíbenějších naší Emminky. Když jsem si přečetla recept, tak se mi kombinace ingrediencí zdála zvláštní a poněkud chudá. Chuť však mluví sama za sebe a teď už ji milujeme všichni. Dokonce i já, která sardinkám zrovna neholdovala.
V obchodě se snažte najít sardinky s nejmenším podílem soli a lepší jsou ty v oleji. Sardinky jsou výtečným zdrojem nenasycených mastných kyselin Omega 3 a hlavně mají velké množství vápníku, takže jsou pro vaše děti ideální.
A teď k receptu:
Sardinky v oleji
Cherry rajčata
Čerstvá bazalka
Vylijte olej ze sardinek a v misce je rozmačkejte. Přidejte nakrájená cherry rajčata a čerstvou nasekanou bazalku.
My to mažeme na osmahnutý chleba, který předtím ještě natřeme trochou másla.
Když vás nebude bavit používat sardinky, tak to zkuste s makrelou v konzervě. To nám taky moc chutnalo.
Tuňáková pomazánka s brusinkami a mandlemi
Na tento recept jsem narazila nedávno na Instagramu. Jeho recept najdete na tomto odkazu:
Easy toddler meals - Bite size Cranberry, Almond, Tuna Salad
Je to také hodně zvláštní kombinace, ale výborná! Já jsem nepoužila majonézu, ale pomazánkové máslo a Emmě to moc chutnalo.
Ryba v papilotě
Plátek ryby (např. losos, pangas)
Oblíbená zelenina (např. brambory, mrkev, cherry rajčata, cuketa, hrášek, brokolice, cibule)
Bylinky
Pečicí papír
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Nakrájejte brambory na tenké plátky a ostatní zeleninu dle svého uvážení. Promíchejte na pečicím papíru s trochou olivového oleje a bylinkami. Položte na zeleninu rybu, vše pečlivě zabalte a dejte péct. Jídlo bude hotové, až budou hotové brambory. Tímto způsobem bude vaše ryba vždy dokonalá, to zaručuji ;).
Je strašně moc způsobů jak připravovat ryby, já jsem vám dnes dala jen příklad takových ne moc typických způsobů přípravy, abyste měli možnost vybočit ze zavedených kolejí a dát dětem ochutnat něco nového. Také jde o extra rychlé recepty a to na nich miluju.
A v jaké formě mají vaše děti nejraději rybu? Povídejte, přehánějte!
Žádné komentáře:
Okomentovat