úterý 17. února 2015

9 rad jak si zachovat úsměv i při úplném vyčerpání



Mateřství je krásná věc. Avšak k tomu se občas připočítávají únava z nevyspání, nemoci nebo nedostatek času pro sebe a svoji seberealizaci. A někdy to je prostě jen nuda. Když se k tomu přidá na podzim či v zimě nemoc dítěte či dokonce i naše, tak už občas prostě nevíme jak dál.  Jak se donutit vstát a pokračovat, když máme horečku a meleme z posledního

Jak to udělat, abychom se cítily dobře, vykouzlily úsměv na rtech nebo alespoň nepřenášely špatnou náladu na naše děti a manžely? Přišla jsem tu s několika body, které mi vždy pomohly a které snad to samé udělají i pro vás. Vždyť mámy si mají pomáhat, ne? ;)


Plánovat
Plánujte předem svůj den a nejlépe celý týden. Když budete mít před sebou nějaký plán, jako například procházku s kamarádkou nebo milou návštěvu, hned vám bude líp. Potom je den prostě hned zábavnější. Hlavní je se plánu držet!

Stanovit priority
Toto je veledůležitý bod. Priority a počet činností, které musíte za den zvládnout, určete podle toho, jak vám je. Takže například já, když jsem unavená, tak udělám nutný základ, jako postarat se o dítě, stravu, špinavé nádobí a prádlo. Ostatní úklid je na posledním místě v žebříčku a bude se konat, až mi bude líp.

Postarat se o sebe
Když se cítíte hezká, hned vám je líp. Sprcha, trocha řasenky a lesku udělají zázraky. Budete se sebou hned spokojenější. Budete cítit, že všechno lépe zvládáte, protože vám to sluší ;).

Usmívat se
Je vědecky dokázáno, že když se budete usmívat, i když na to nebudete mít náladu, tak sami sebe přesvědčíte, že máte dobrou náladu. Takže, usmívejte se, bude lépe vám i všem kolem vás.

Pochválit se
Na konci dne se pochvalte za všechno, co jste zvládla. Samozřejmě, vždycky se najde něco, co byste měla ještě udělat nebo co jste mohla udělat lépe. Nemá ale přece cenu si vyčítat, co jste nestihla, nejsme přece roboti a práce matky a manželky nikdy nekončí. Proto se raději dívejte na celý den pozitivně, pochvalte se za vše a hlavně za čas strávený s vašimi dětmi a manželem - protože to je přeci ten nejlépe utracený čas.

Jít ven
Denní světlo vás neskutečně nabije a zlepší náladu. Je to zásluhou čerstvého vzduchu a vitamínu D, který se produkuje díky slunečnímu světlu. Navíc vám pak dítko bude lépe spát, takže je to win win.

Říci si o pomoc
Nikdy se nebojte říci si o pomoc. Jsme lidi a máme právo být unavené a chtít spát nebo si třeba jen v klidu vypít čaj. I malá chvilka, kdy nemusíme být na 100% ve střehu, udělá s naší psychikou  neskutečné zázraky.

Najít si čas pro sebe
Od narození našeho mimča se celý náš svět točí kolem něj a domova. Abychom však zůstaly samy nějaký koníček, který se našich dětí netýká. Když si na svůj koníček najdete ve svém nabitém diáři chvilku času, tak se budete cítit zase jako vy.
sebou, tak potřebujeme mít

Čas utíká tak rychle
I když jste unavené nebo vám není dobře, podívejte se na vaše miminko vedle sebe. Žádný den, hodina, minuta ani sekunda už se nikdy nebude opakovat. Každá z nich je vzácná. Je to těžké a kdo říká, že není, tak má buď kupu babiček a tetiček na pomoc nebo kecá, ale... I na ty těžké chvíle budeme brzy vzpomínat a vzdychat, jak nám chybí, protože jsme je mohly trávit s tím pokladem, co se nám narodil a co se na nás usmíval a byl u nás v náručí.

A co děláte vy pro zachování úsměvu? Pište, komentujte, podělte se o vaše zkušenosti.

Mějte se pěkně.

Žádné komentáře:

Okomentovat