sobota 17. ledna 2015

6 základních postupů, které usnadní usínání dětí

Rutina je to nejdůležitější pro klidné usínání našeho dítěte. Všichni to slyšíme ze všech stran, že děti mají rády pravidelnost a opakování stejných činností a opravdu je to tak. Dětem to dává jistotu ve světě, kde je pro ně všechno neznámé a cizí.

Takhle krásně se nám spalo na dovolené u moře


Dnes se budeme ale bavit hlavně o rutině v souvislosti se spánkem, abychom rozvedli již načaté téma a podívali se na něj z další stránky.

Když doma nastavujeme určité rutiny pro děti, tak je dle mého názoru důležité udělat určitý kompromis mezi tím, jak bychom to chtěly my matky a mezi tím, jak to chce naše dítě. Ideální je to samozřejmě tehdy, když nám vyhovuje to samé. Rutiny se samozřejmě s věkem mění a i časy některých jídel či způsob usínání, a proto je nejlepší být flexibilní.

U nás doma jsou rutiny už přibližně stejné delší dobu, protože Emmě už byl rok, tak už se toho moc nemění. Jediné, co teď kolísá, je spánek během dne. Někdy usne až po obědě a to jí pak stačí jeden spánek denně a jindy si zase schrupne dopoledne a pak ještě na chvíli odpoledne. Vypozorovala jsem, že záleží hodně na nočním spánku, růstu zoubků atd.

Večerní rutina a čas usínání se však nezměnil od jejího 3. měsíce. V 19:15 koupeme nebo se přesouváme na gauč, aby se už Emma začala uklidňovat. O půl osmé přebalujeme a oblékáme do pyžama. Poté si čteme pohádku, popřejeme dobrou noc jak nám, tak plyšákům, zalezeme do spacího pytle, nakojíme se a jdeme do postýlky.

Sestavila jsem tuto rutinu díky 6 základním pravidlům, které se opakovaly v různých knížkách nebo článcích.

Vypozorovat takový čas usínání, kdy dítě ještě není přetažené (nebrečí, není otrávené) a přitom už chce spát. Nesmí to být ale ještě jeho aktivní doba.

Hodinu před usnutím začít rutinu, která se bude vždy opakovat, aby dítě poznalo, že se půjde spát.

Začít s klidnými činnostmi jako jsou čtení či vyprávění pohádek a mazlení (televize se velice nedoporučuje, protože děti může spíše nabudit).

Tohle klidnému usínání nepřispěje určitě!


Ztlumit světla a i zvuky v pokoji, včetně našeho hlasu.

Zvolit takové přání na dobrou noc, které můžeme opakovat i v jiném prostředí než u nás doma, aby pak nenastal problém, když budeme spát někde jinde. U nás je to přání na dobou noc různým věcem v&nbsppokoji.

Nenechat dítě usnout při kojení nebo při mazlení, takto zabráníme jeho opětovnému probuzení, když se lekne, že už není v naší náruči. Navíc se naučí samo usnout a uklidnit.

Věřím, že většina z toho pro vás nebude novinkou, ale jsem za to, že vždycky je dobré mít někde místo, kde najít základní informace a moci se k nim kdykoliv vrátit. Jinak doufám, že to pro vás bylo přínosné a budu se těšit na vaše komentáře a případné další body. Nepochybuji, že jich je mnohem víc!




Žádné komentáře:

Okomentovat