pátek 2. ledna 2015

Jak naučit děti spát

Spánek, spánek a zase spánek, to je teď u nás doma téma měsíce. Přečetla jsem kupu článků, knížku od Karpa (Nejšťastnější miminko v okolí) a chci se s vámi tady podělit o způsoby, o kterých jsem se dočetla nebo doslechla a líbily se mi nejvíce. Tím mám na mysli způsoby, jak naučit naše miminka usínat sama, bez houpání, nošení v nosítku, vození v kočárku či usínání při kojení.

Sladké usínání u tatínka v náručí
Téma je to snad zajímavé, ale proč to vlastně řešit, když to naše zvířátko tak krásně usíná v naší náruči nebo v objetí v posteli při kojení. Důvod je jeden, ale nadevše důležitý...



Dítě se takto nenaučí usínat bez naší pomoci. To je také důvod, proč se budí při nejslabším zvuku či pohybu (jak svém, tak našem) a pak nedokáže opět upadnout do říše snů bez naší pomoci.


Ze začátku, když jim je pár měsíců, to nevypadá jako problém, ale když musíte houpat 11 měsíční dítě o 10 kilech jako my s manželem, tak si uvědomíte, že je něco špatně.




Tak jdeme na to. Koukněme se na způsoby, jak to změnit bez újmy na něčí psychice.

Podle Karpa je dobré používat bílý šum jako podkres a k tomu přidat vzbuzení při ukládání do postýlky. Takže pokud vám dítě usne po cestě do postele nebo při večerním kojení, tak do něj lehce drknete, když ho položíte do postýlky, aby se přivzbudilo. Pokud se rozbrečí, tak ho vezmete do náruče, uklidníte a opět položíte. Takto pokračujete, dokud to nepochopí.

"Metoda 3 dnů" - položíte dítě do postýlky a v prvních 3 dnech ho držíte za ruku. Po 3 dnech se o kousek posunete od postýlky. Takto se vždy po 3 dnech odsouváte po kouskách z pokoje, až nakonec jste vy za dveřmi a dítě usíná samo.

Položíte dítě do postýlky a postupně prodlužujete dobu, kdy se za ním vracíme do pokoje, kdy mu vždy řeknete to samé, např.: "Všechno je v pořádku, dobrou noc zlatíčko, za chvíli se vrátím."

Podpora chování, které chceme, kdy položíme dítě do postýlky a odejdeme z pokoje. Na rozdíl však od předchozích dvou metod, se budeme vracet do pokoje, když dítě přestane brečet a pochválíme ho za to. Tuhle metodu jsme zvolili u nás doma a vždy Emmě říkáme: "Hodná holčička, nebrečíš, hned jsem zpátky." Takto tam chodíme, dokud neusne a ještě párkrát i poté, co už spí. Tím se dítě cítí v bezpečí a nebudí se při každém zvuku. Díky tomu také dítě chápe, že když nebrečí, tak se vrátíme.

Klidný spánek v postýlce

Takto ve zkratce, co jsem všechno našla. Je toho ještě mnohem více, hlavní je vybrat to, co nejvíce vyhovuje povaze vašeho dítěte.

Zde jsou jen metody, které řeší postup od chvíle, kdy je dítě připraveno ke spánku a uloženo do postýlky. Do té doby je ale nejlepší mít už i nastavenou rutinu, která vše ulehčí. Viz další článek :) - 6 základních postupů, které usnadní usínání dětí.

Těším se na vaše komentáře a další metody, na které jste narazili. 


2 komentáře:

  1. Já si myslím, že dítě se naučí usínat samo i bez nějaké "násilné" intervence rodičů. Třeba to nebude v jeho roku. Možná ani ve dvou:) Ale stejně tak, jako se naučí dítě samo přetáčet, sedat, chodit, atp., tak jednou se naučí samostatně i usínat. Vše má svůj čas. Ale chápu, že někdy je uspávání trochu na hlavu a člověk hledá různé způsoby:) Doporučuji např. tento článek: http://www.poradkyneprikojeni.cz/news/usinani-na-prsu-kojeni-a-spanek/ Blog je jinak pěkný, určitě pokračujte!

    OdpovědětVymazat
  2. Hned na ten odkaz kouknu, děkuju :). U nás už to bylo opravdu hodně špatné, proto jsme to začali řešit. I dnes spí klidně většinu noci v posteli s námi, ale v té době nedokázala usnout ani tak. Byla to hrůza.
    A jsem moc ráda, že se vám blog líbí, určitě se vracejte ;) mám vymyšlená zajímavá témata na další týdny.

    OdpovědětVymazat